Ik ben fan

italiaanse tomaten soep

Onlangs waren wij met de gehele familie een dag naar de Efteling. De weergoden waren ons zeer goed gezind en er waren geen afmeldingen, dus alles verliep volgens planning.

Onze voltallige familie, van jong tot oud, bestaat uit culinaire liefhebbers. Wij komen uit huishoudens waar het heel normaal is dat in de keuken dampende en pruttelende pannetjes op het fornuis staan. Het geluid van spetterende en sissende boter voor het bakken van een traditioneel stukje vlees is voor ons heel normaal. Ons huis stond ook wel bekend als ‘peperkoekenhuisje’, want daar was altijd wel iets te smikkelen.

Ik heb de smaakvolste creaties gegeten die nooit in boeken hebben gestaan, maar waarvan de basis teruggaat naar de tijd van grootmeester August Escoffier. Gezien de – naar onze standaard gemeten – soms matige kwaliteit van het eten in het park, werd in goed overleg gekozen voor een nietzakelijke oplossing. De tantes en nichtjes hadden ‘eigen’ gemaakte specialiteiten van thuis meegenomen. We gingen dus ouderwets picknicken.

Voor onze familie is het ambachtelijke met die pure smaken de standaard geworden. En met het ‘mega commerciСle assortiment’ van dit pretpark zouden we bedrogen uitkomen. Wij prefereren, als ware fans, kwaliteit boven uitsluitend naamsbekendheid.

Met het geluid van de omliggende attracties op de achtergrond werd er gekozen voor een fantastische plek aan het water. Vier grote kleden werden uitgeslagen, de koelboxen en rieten manden gingen open en het festijn kon beginnen. Het plezier van ons allen en het rijkelijk gevarieerde (enorme!) assortiment aan eten was voor menig ander bezoeker van het mooiste park van Europa aanleiding ons te fotograferen en te begroeten als nieuwste (culinaire) attractie. Klaarblijkelijk was het park dus gevuld met fans van kwaliteit en dus vonden wij het onze plicht om te delen. Niets verbroedert beter dan eten en drinken!

Ik wil u – tot slot – vragen om meer rekening te houden met een kwalitatief hoogwaardig assortiment. De groep ‘fans van kwaliteit’ groeit immers met de dag!

Krachtige en Ambachtelijke culinaire groet,
Koen de Jong