De ambachtelijke wijze van produceren hebben ze bij Jong Food niet van een vreemde. De vader van de huidige directie, Koen de Jong en zijn broer Bart de Jong, nam als derde generatie in de jaren 80 de slagerij van zijn ouders over en breidde zijn zaak uit met nog twee vestigingen. Guus de Jong zag ruimte in de markt voor ambachtelijke producten van topkwaliteit die op grotere schaal konden worden geproduceerd, zodat de prijs bijzonder aantrekkelijk kon worden gehouden. Die filosofie hanteren de beide zoons nu nog steeds. In de onlangs flink uitgebreide productieruimte bereiden de 20 mensen van het bedrijf (Koen de Jong: ‘goed opgeleide koks, geen productiemedewerkers’) wekelijks 50.000 liter soep, uiteraard volgens de normen in het kader van HACCP en IFS.

1927 Start slagerij door overgrootvader H.A. de Jong

Het verhaal van de Tilburgse ondernemersfamilie De Jong start in 1927. Dat jaar begint H.A. de Jong aan de Enschotsestraat 161 een slagerij. In de eenvoudig ingerichte winkel verkoopt hij een assortiment van vlees en enkele huisgemaakte worstsoorten. Hij stond vooral bekend om zijn specialiteit: op beukenhout en lang gedroogde ‘keiharde’ rauwe ham en speksoorten.

1938 Overname door opa Aug. de Jong

De opa van de huidige eigenaren, August de Jong neemt samen met zijn vrouw Riet de Jong-Pijnenburg de goedlopende slagerij van zijn vader over. Uit historisch fotomateriaal blijkt dat zij al ambachtelijke kroketten in de ‘kijkwijstoonbank’ hadden liggen. Al het rundvlees was afkomstig van runderen uit ‘eigen’ weiden. In 1947 vond er een grootscheepse verbouwing van de winkel plaats. Het resultaat was een – voor die tijd – zeer moderne winkel waar dan ook talloze foto’s van gemaakt zijn. Van die foto’s maken de huidige eigenaren sinds enkele jaren dankbaar gebruik in hun bedrijfsvoering.

1964 Oprichting Fijnko Diepvriesspecialiteiten

Oprichter en eigenaar van Fijnko, John Weterings, was in zijn jonge jaren als kok werkzaam op een cruiseboot van de Holland Amerika Lijn. Vanwege een defect aan de motor lag de boot waarop Weterings op dat moment aan het werk was gedurende een lange periode in de haven van New York. Tijdens een van zijn vele wandelingen door de stad ontdekte hij het fenomeen diepvriesmaaltijden en -soepen. In Nederland waren dit soort producten nog niet op de markt en het idee om Fijnko op te richten, was geboren.

1974 oprichting Elro Snacks

De naam Elro is een combinatie van de achternamen Elen en De Rooij. Vanaf de jaren zestig produceerden en verkochten Jos en Rini Elen vanuit hun cafetaria aan het Textielplein in Tilburg diverse snacks. In 1974 schreven ze zich in bij Kamer van Koophandel en professionaliseerden ze de productie. In 1978 verhuisde het bedrijf naar een volwaardige productielocatie in Dongen aan de St. Josephstraat.

1975 Overname Slagerij door vader Guus de Jong

Guus, de zoon van August de Jong en de vader van de huidige eigenaren Koen en Bart, kwam in 1975 aan het roer te staan van het familiebedrijf. Hij dacht groter dan zijn vader en opa en begon er een tweede en derde slagerij bij. Tevens breidde hij de activiteiten uit door te starten met het bereiden en verkopen van convenience-producten zoals vriesverse soepen.

1991 Oprichting De Jong Vleesprodukten BV

In 1991 voerde Guus de productie hiervan op en richtte hij De Jong Vleesprodukten BV op. Na een korte periode stootte hij een groot gedeelte van het assortiment af, verkocht de slagerijen en stortte zich fulltime op met de productie van diepvriessoepen voor versspeciaalzaken.

1999 Overname Fijnko en oprichting Jong Food

Na een aantal maanden onderhandelen, nam Guus de Jong in augustus 1999 Fijnko Diepvriesspecialiteiten uit Rijen over. Tegelijk met de overname wijzigde hij de naam van zijn bedrijf naar Jong Food BV. Hiermee verbreedde hij zijn afzetmarkt richting de foodservice. Sindsdien komt er zowel soep in bevroren als koelverse vorm uit Rijen.

2004 Overdracht aan Bart en Koen de Jong

In 2004 namen Koen en Bart de Jong Jong Food over van hun vader Guus. De mannen werken dan al een aantal jaar nauw samen en daardoor weet Guus zeker dat het bedrijf bij zijn zoons in uitstekende handen is. Met een aantal snackverpakkingen laat deze vierde generatie De Jong zien dat ze trots is op de lange geschiedenis van ondernemerschap in hun familie.

Jong Food staat voor traditie en ambacht, voor hoge kwaliteit en uitstekende smaken.

2011 Overname ELRO

In 2011 neemt Jong Food producent van kwaliteitssnacks ELRO Snacks uit Dongen over. De foodproducenten passen goed bij elkaar, in beide bedrijven worden kennis en kunde al decennialang van generatie op generatie doorgegeven. Vanaf 2012 draaien de machines van ELRO Snacks vanuit het bedrijfspand van Jong Food in Rijen.

2012 Start De Jong Snacks

In 2012 startten de eigenaren van Jong Food, Koen en Bart de Jong, een eigen snacklijn. ‘De Jong Kracht van ambacht’ is een ode aan het verleden. De ouderwetse kroket zoals men die vroeger bij de beste cafetaria in de wijk kon eten, is terug. De professionele koks van Jong Food zetten hun kennis over de bereiding van soepen, het combineren van vlees, bouillon en roux, in voor de productie van overheerlijke snacks.